17 April; de strijd tegen generalisaties; avond over de verhoudingen tussen Moslims en niet-Moslims

Language: 
Dutch
Sent On: 
Sat, 2019-04-13
Year: 
2019
Newsletter Number: 
12

Kees Hulsman is weer korte tijd in Nederland en geeft op Woensdag avond 17 April een lezing over zijn werk in Egypte voor het Studiecentrum Antroposofie in Den Haag. 

 

Waarom het Studiecentrum Antroposofie? Kees Hulsman heeft in de zomer van 2018 met steun van de SGP een zomerschool aan de Heliopolis University for Sustainable Development (HU) georganiseerd over de verhoudingen tussen mensen van verschillende levensovertuigingen in Egypte; Moslims en Christenen die ook onderling weer grote verschillen vertoonden. De SGP heeft op haar beurt daar steun voor gekregen uit Shiraka fondsen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Studenten hebben hierover prachtige verslagen uitgewerkt die nu in de database van Arab-West Report te vinden zijn.

 

De HU is door het Egyptische bedrijf SEKEM gesticht. Dat is gebaseerd op biologische dynamische landbouw op basis van Antroposofische principes. SEKEM heeft een vriendenkring in Nederland en zij hebben deze bijeenkomst georganiseerd.

 

Deze vriendenkring vroeg Kees Hulsman over de strijd tegen de generalisaties te spreken. Het is makkelijk om in zulke generalisaties te vervallen maar Kees Hulsman zal laten zien dat het belangrijk is juist bewust te zijn van de complexiteit in de verhoudingen tussen Moslims en Christenen. Juist daarmee kunnen spanningen doorbroken worden hetgeen essentieel is voor het behoud van een pluralistische samenleving.

 

Kees Hulsman is de oprichter van Arab-West Report, een elektronische databank met berichten over de rol van de godsdienst in de Egyptische samenleving. Door deze databank is een stage programma ontstaan waardoor vele studenten van overal ter wereld, worden aangetrokken omdat dit een van de weinige plaatsen in de Arabische wereld is waar niet alleen veilig stage kan worden gelopen maar dat ook in staat is grotere aantallen stagiaires op te nemen. Kees Hulsman werkt momenteel ook aan het opzetten van een Learning Center voor jongeren die in Egypte geen kans hebben gehad om naar een reguliere school te gaan.

 

Door het werk van Kees Hulsman is in 2008 in Nederland het orgaan Overleg Joden, Christenen en Moslims ontstaan waarin oud-D66 senator Hanneke Gelderblom zeer actief is. Zij hoopt deze avond ook aanwezig te zijn. Vanuit Tunesië hoopt Rekaya el-Hafi over te komen. Zij werkt aan een conferentie die een bijdrage moet leveren om de burgeroorlog in Libië te beëindigen. Ook Arabist en oud-Trouw redacteur Eildert Mulder hoopt aanwezig te zijn. Dat belooft dus een uiterst boeiende avond te worden.

 

Aanvangstijd: 20.00u (exact, het is dus belangrijk al eerder aanwezig te zijn)

Plaats van bijeenkomst: Studiecentrum Antroposofie

Elisabeth Vreedehuis, Riouwstraat 1,

2585GP  Den Haag

https://www.vreedehuis.nl/

 

We hopen van harte dat u deze avond aanwezig kunt zijn.

 

Koen Vliegenthart,

voorzitter