De Haagse Week van de Vrede, morgen spreekt Mw. Rekaya el-Hafi uit Tunesië

Language: 
Dutch
Sent On: 
Mon, 2018-09-17
Year: 
2018
Newsletter Number: 
34

Vandaag is de Haagse Week van de Vrede. Kees Hulsman spreekt vanavond in het Interreligieus Overleg Moerwijk over vrede. Morgen, 18 September, 19.30u spreekt Mw. Rekaya el-Hafi uit Tunesië over haar strijd voor vrede en gerechtigheid wereldwijd maar momenteel in het bijzonder Libië. Komt u ook?

 

Tekst Kees Hulsman:

 

Vrede wordt vaak uitgelegd als een toestand van rust en harmonie tussen mensen onderling maar ook een leven zonder conflicten, twist, strijd en oorlog. Het woord vrede kan zowel betrekking hebben op staten maar ook op mensen onderling, zoals hier bij ons in de wijk. Iedereen zoekt naar vrede maar toch lukt het ons vaak niet. Dat kan komen door belangen tegenstellingen of ook misverstanden. Daarvoor is het belangrijk steeds met elkaar in gesprek te zijn.

 

We zijn hier bij het Interreligieus Overleg Moerwijk. Dus is het goed ook een paar dingen te zeggen over godsdienst en vrede.

 

Alle godsdiensten kennen het begrip vrede en gelovigen worden opgeroepen om bij te dragen aan vrede. Maar op hetzelfde moment zie je door de geschiedenis dat godsdiensten ook door sommige leiders zijn gebruikt om mensen in beweging te krijgen. Denk nu niet dat dat iets heel specifieks voor een godsdienst is. Ook ideologieën die niets met godsdienst uit te staan hebben kunnen mensen in beweging krijgen, denk alleen maar aan het Nazisme uit de Tweede Wereldoorlog. Een overtuiging kan dus mensen uitsluiten en zelfs vervolgen maar kan ook mensen bij elkaar brengen.

 

Hier in het Interreligieus Overleg Moerwijk willen alle leden mensen bij elkaar brengen. We willen allen werken aan een betere en mooiere wijk en als je dat wilt bereiken moet je dat samen doen. Daarvoor is onderlinge harmonie, vrede dus, noodzakelijk.

 

Dit is de Haagse week voor de Vrede. Daarin organiseren verschillende organisaties allerlei activiteiten. Een van die activiteiten wil ik hier graag benadrukken. Dat is het bezoek van Mw. Rekaya el-Hafi uit Tunesië. Zij is vandaag op Schiphol aangekomen en spreekt morgen, 18 september om 19.30u in de Nebo kerk. Rekaya komt uit een traditioneel Moslim gezin uit het zuiden van Tunesië en heeft zich door een lange persoonlijke ontwikkeling ontwikkeld tot wat zij noemt “een humanitair activiste.” Dat betekent voor haar een strijden voor een volledige gelijkwaardigheid voor alle mensen, ongeacht of zij Moslim, Christen, agnost, homoseksueel of wat dan ook zijn. In lijn met deze gedachte is zij nu actief om een einde te maken aan de Libische burgeroorlog die tienduizenden onschuldige mensen het leven heeft gekost en het land in een puinhoop heeft veranderd. Dat is beslist geen makkelijke opgave want er zijn partijen actief die hun eigen belangen vooral niet willen opgeven. Daarom werkt Rekaya vanaf de basis; dat is het mobiliseren van Libiërs die hun buik vol hebben van de verwoestende verdeeldheid van hun land. De burgeroorlog in Libie moet ons niet onverschillig laten. Kom dus naar deze avond en steun het werk van Rekaya el-Hafi en Libische vrienden.

 

God’s vrede zij met u,

 

Kees Hulsman