Uitnodiging 6 september: avond over de noodzaak van goed onderwijs

Language: 
Dutch
Sent On: 
Tue, 2019-08-27
Year: 
2019
Newsletter Number: 
30

Vandaag was de eerste schooldag voor 20 leerlingen die nergens anders in Cairo onderwijs konden vinden. De plek van onderwijs is onze eigen NGO, het Center for Arab-West Understanding (CAWU) in Cairo. Deze ontwikkeling begon vorig jaar met één meisje.

 

 

U weet dat we het Liberiaans-Guinese meisje Diana met haar onderwijs helpen. Zij is nooit naar een reguliere school is geweest, niet alleen omdat moeder het geld niet had maar moeder heeft haar gebruikt als gratis oppasser voor haar 8 jaar jongere zusje. In het schooljaar 2018-2019 probeerden we dit met een Britse leerkracht en student-vrijwilligers op te vangen maar de leerkracht wilde een vergoeding die we haar niet konden geven. Daarnaast ontdekten we dat er bij de St. Joseph kerk in Zamalek, Cairo, nog veel meer leerlingen waren die onderwijs nodig hadden. Dat zijn Eritrese vluchtelingen die via deze kerk lagere schoolonderwijs hebben gekregen maar de kerk heeft noch het geld, noch de ruimte om na klas 8 nog verder onderwijs te geven. Voor vluchtelingen die geen Arabisch spreken is het Egyptische onderwijs geen optie en de internationale scholen zijn voor deze leerlingen, met bedragen vanaf 5000 Euro per leerling per jaar veel te duur. Maar met lagere school alleen, en dan een waarvan het diploma niet is erkend, kom je niet ver en dus rest de meeste leerlingen niets anders dan het accepteren van banen zoals schoonmaken.

 

Vluchtelingen krijgen in Egypte vrijwel nooit een verblijfsvergunning. De staat verstrekt geen onderwijs en geen uitkeringen aan vluchtelingen. Werk voor ongeschoolden wordt buitengewoon slecht betaald. Dus proberen al die vluchtelingen uiteindelijk door te gaan naar een ander land. Maar dan heb je aan een niet erkend lagere schooldiploma niet veel.

 

Ik ben daarom in april bij de Duitse organisatie Sternsinger geweest. Die steunen projecten voor kinderen tot 18 jaar. Dat Diana net een jaartje ouder is gaf niet. Ik heb naar aanleiding van dit gesprek in mei een verzoek tot steun ingediend om leerkrachten voor ons onderwijscentrum aan te trekken. Daarin moest ik wel laten zien dat ons onderwijscentrum op termijn financieel onafhankelijk van een donororganisatie kan functioneren. Hoe doe je dit met leerlingen uit hele arme gezinnen? We hebben een voorstel ontwikkeld om voor elke leerling een sponsor te vinden. Maar hoe vind je dan die sponsoren? Dat lukt alleen als de kosten van onderwijs zo laag mogelijk kunnen worden gehouden. We hebben uitgerekend dat we met veel vrijwilligers het schoolgeld tot ongeveer 1000 Euro per kind per jaar kunnen beperken. We zullen ook met behulp van die vrijwilligers beschrijvingen moeten maken van elk kind, om daarmee potentiële sponsoren te overtuigen dat de kinderen die bij ons door de examentest zijn gekomen beslist goede kansen hebben om hun onderwijs af te ronden als ze nu maar steun krijgen. De onderwijzers zullen regelmatig voortgangsrapportages moeten maken want alleen als een sponsor ziet dat de leerling hard werkt zal hij/zij gemotiveerd zijn om een leerling te blijven sponsoren.

 

De organisatie Sternsinger accepteerde ons voorstel en besloot op 8 augustus het jaar 2019-2020 te financieren met 26.600 Euro. Daarmee kunnen we de benodigde leerkrachten aantrekken en een start maken. We moeten het komende jaar gebruiken om sponsors te krijgen voor individuele leerlingen.

 

De voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar vingen in mei aan, voordat we wisten hoe Sternsinger op ons verzoek zou reageren. We zijn in korte tijd rijk gezegend. Martin Orbidans, de voormalige pianist van koningin Elizabeth II bood aan om gratis muzieklessen te geven. Stagiaires benaderden verschillende internationale scholen in Caïro en ontvingen enkele kubieke meters aan schoolboeken. De Amerikaanse Tiglao familie, leden van de Maadi Community Church waar ons gezin jarenlang lid van is geweest, hielp met het opknappen van de flat. Dat was hard nodig want dat was in geen jaren gebeurd en waterlekkage had voor grote schade gezorgd. Dr. Imam al-Rifai, een Moslim zakenman zegde toe om de leerlingen een aantal malen per week van maaltijden te voorzien. Dat is belangrijk omdat de leerlingen thuis vaak nauwelijks te eten krijgen. Caritas Polen financiert in het eerste jaar het schoolgeld. The Koreaanse student Jaemin maakte een prachtige poster en powerpoint presentatie.

 

Het onderwijs centrum startte vandaag met een kennismakingsweek. Het vooral om Eritrese vluchtelingenkinderen. Die zijn vooraf allemaal getest zodat we precies weten op welk niveau elke leerling zit. Op grond daarvan zijn twee studie-niveaus gecreëerd. Maar geen twee leerlingen zitten op ongeveer hetzelfde niveau. Er is dus noodzaak tot veel privéonderwijs en daarvoor zijn juist veel stagiaires nodig.

 

Het aantal stagiaires is in de afgelopen twee jaar enorm hard toegenomen: 17 in 2017, 50 in 2018 en we hebben in 2019 nu al 58 stagiaires gehad terwijl het jaar nog niet voorbij is. Stagiaires zijn goed gemotiveerd maar hebben ook zélf vrij veel begeleiding nodig. Dat komt omdat de meeste stagiaires tussen de 6 weken en 4 maanden blijven. Dus we hebben steeds weer met nieuwe vrijwilligers te maken. We zoeken nu een stagecoördinator. Maar daarvoor hebben we het geld niet.

 

We hebben ondertussen ook veel met Diana meegemaakt. Zij had tot voorkort geen geboortebewijs of paspoort of een kopie daarvan. Die was moeder kort na de aankomst in Egypte in 2011 kwijtgeraakt. Als de Egyptische politie dat zou ontdekken is het risico groot dat de familie beschuldigd wordt de grens met Egypte illegaal te zijn overgestoken. Zulke mensen worden dan direct opgesloten totdat ze kunnen bewijzen wie zij zijn en hoe zij het land zijn binnen gekomen. Ik heb daarvoor contact gezocht met de International Organization for Migration (IOM) en werk nu aan een oplossing.

 

De Tiglao familie hebben twee dochters in de leeftijd van Diana. Zij nodigden Diana uit om met hen een aantal dagen in het prachtige Stella di Mare Grand Hotel (vijfsterren hotel) in Ain Sokhna door te brengen. Dit was de eerste keer dat Diana buiten Caïro kwam. Maar helaas kwam daar een smet op omdat een hotelmanager niet wilde dat Diana, ivm haar donkere huidskleur, in het zwembad ging. Dat leverde een ruzie op met de Tiglao familie en een aanklacht tegen de manager. Discriminatie komt helaas veel voor. Dit laat zien dat deze kinderen echt steun nodig hebben van mensen die voor hen kunnen opkomen zoals de Tiglaos hebben gedaan.

 

Het is duidelijk dat als je aan het onderwijs van vluchtelingen en migranten werkt dat je dan ook met tal van andere problemen in aanraking komt en daar zullen we dan beslist óók aan moeten werken.

 

Het uiteindelijke doel van deze avond is natuurlijk het vinden van sponsors voor individuele leerlingen want alleen op deze manier kunnen we dit werk voor de lange termijn veiligstellen want geen enkele donor geeft steun die jaar in en jaar uit doorloopt. Donorsteun mag alleen als steun voor de start worden gezien.

 

Komt u deze avond ook?

 

Met hartelijke groet,

 

Kees Hulsman