Uitnodiging online bijeenkomst over ons Onderwijscentrum voor vluchtelingen op woensdagavond 21 april

Language: 
Dutch
Sent On: 
Mon, 2021-04-19
Year: 
2021
Newsletter Number: 
12


 

We zijn al sinds jaar en dag verantwoordelijk voor een dialoog centrum in Cairo waar studenten uit de gehele wereld komen om stage te lopen.  Hier leren ze dat veel verhalen over de verhoudingen tussen Moslims en Christenen die in het Westen circuleren volslagen overtrokken doen en geen recht doen aan de complexiteit waar we in Egypte mee te maken hebben.

 

Drie jaar geleden kwamen we in contact met het Liberiaans/Guinese meisje Diana die destijds, 18 jaar oud, niet kon lezen en schrijven. We hebben haar in een vluchtelingenschool kunnen plaatsen maar dat werkte aan geen kanten omdat haar leerachterstand veel te groot was en leerlingen op globaal leeftijdsniveau worden ingedeeld. We ontdekten toen ook dat Syrische en andere Arabische vluchtelingen Egyptisch onderwijs kunnen volgen maar dit is niet het geval voor de niet-native-Arabisch sprekende Afrikaanse vluchtelingen in Egypte. Er zijn weliswaar meerdere vluchtelingen scholen die lagere schoolonderwijs geven maar er is een enorm tekort aan middelbaar onderwijs. De kwaliteit van het lagere schoolonderwijs is beperkt en het beperkte middelbare onderwijs dat er is, volgt het Soedanese curriculum. Ook dat is niet ideaal omdat dit niet buiten Soedan en zuid-Soedan wordt erkend. Egypte zou dit onderwijs moeten erkennen maar de praktijk van vluchtelingen is dat ze na het Soedanese lagere schoolonderwijs niet verder kunnen. Het is goed dat dit vluchtelingenonderwijs er is maar ideaal is anders.

 

We zijn bezig een vluchtelingenschool op te zetten die het Britse curriculum volgt. De Duitse organisatie Sternsinger heeft ons een budget gegeven voor de schooljaren 2019-2020 en 2020-2021. We hebben destijds aangegeven dat we in deze eerste twee jaar steun zouden zoeken bij het Egyptische bedrijfsleven. Ook dat is een heel nieuw concept voor Egypte. De meeste steun voor vluchtelingenscholen komt uit het buitenland. We hebben in Majorel, een bedrijf met 8000 medewerkers in Egypte, een belangrijke sponsor gevonden. De steun die we krijgen is geen cash geld maar steun in de vorm van computers en andere benodigdheden voor het onderwijs centrum. De directeur van Majorel heeft ons geïntroduceerd bij de Rotary Club in Cairo. Uit een presentatie op 17 maart bleek dat heel veel achtergronden van deze vluchtelingen bij de leden van de Rotary Club onbekend waren. We hopen van harte dat dit zich verder gaan ontwikkelen.

 

We hebben overleg gehad met Cambridge Assessment voor een officiële erkenning.  Als we deze erkenning zouden krijgen zouden we de eerste vluchtelingenschool ooit in Egypte zijn met zo’n erkenning. We hebben een notitie geschreven over wat zo’n diploma voor onze studenten zou betekenen. We zijn nu al een leerling kwijtgeraakt omdat hij een baan als onderwijzer op een vluchtelingenschool voor lager onderwijs kon krijgen. Maar het feit dat ze een leerling van onze school vroegen laat ook zien dat onze school in de vluchtelingen gemeenschap hoog staat aangeschreven. Dat blijkt ook uit de aanvragen voor toelating op onze school. Erkenning is ook belangrijk omdat we dan in staat worden gesteld om betalende Egyptische leerlingen aan te trekken. Internationale scholen zijn erg duur in Egypte en dus als wij in staat zijn tegen veel lagere kosten vergelijkbaar onderwijs aan te bieden dan moet het mogelijk zijn ook Egyptische leerlingen aan te trekken.

 

Cambridge Assessment stelt eisen. We hebben allereerst een gebouw nodig hebben dat aan hun voorwaarden voldoet. Dat is niet zo eenvoudig i.v.m. de kosten. Daarnaast moet ons curriculum aan hun eisen voldoen maar daar werken we nu al naar toe. Ook zullen de onderwijzers een training moeten ontvangen en ook dat is wel op te vangen. Maar een gebouw dat aan hun eisen voldoet is nogal wat voor een kleine organisatie als de onze. Hiervoor zijn we in gesprek met de Amerikaanse Universiteit in Cairo (AUC) en de Cairo American College (CAC). De CAC beschikt over ruimte die momenteel niet wordt gebruikt. We hopen van harte dat dit gaat lukken.

 

Al met al zijn de ontwikkelingen in de afgelopen drie jaar uitzonderlijk goed geweest. We hebben dingen bereikt die geen enkele andere vluchtelingenschool in Cairo heeft bereikt. We zijn dankbaar dat dit mede mogelijk is gemaakt door de Duits Katholieke organisatie Sternsinger, het Poolse Caritas, de British Charity Fund, de Christelijke Gereformeerde Nebo kerk in Den Haag, de PKN Kerk in Alphen aan de Rijn en individuele donoren. Op woensdagavond 21 april, 7.30 p.m. hoop ik met een twee Nederlandse studentes die nu bij ons stage lopen hierover verder te praten. Click op deze link.

 

https://us04web.zoom.us/j/74890010950?pwd=NHFCUVZhcmNvNGZhWm0xais3aWhsZz09

 

Meeting ID: 748 9001 0950

 

Passcode: 6hKJeE

 

U mag mij ook een email of een WhatsApp bericht sturen als u mee wilt doen. Dan stuur ik de uitnodiging op die manier. Mijn email is: [email protected] en WhatsApp: +31(0)6 20199767.

 

Cairo, 19 April 2021

 

Kees Hulsman,

Hoofd CAWU onderwijs centrum