Waardevolle stages bij Arab-West Report

Language: 
Dutch
Sent On: 
Wed, 2018-03-07
Year: 
2018
Newsletter Number: 
4

Het mooie van een stage bij Arab-West Report is dat je af en toe naar plaatsen gaat waar je zonder de goede kontakten van Kees Hulsman, de stichter van Arab-West Report, niet kunt komen. Op veel andere stage plaatsen zit je alleen op kantoor en vaak moet je ook werk doen dat niet bij de studie past. Dat is de reden waarom ik van stage plaats veranderd ben en om overplaatsing naar Arab-West Report heb gevraagd.

 

Een paar weken geleden bezocht de Koptisch Orthodoxe priester Jo’annis ons kantoor. Hij ontmoette toen Niccolo Costantine, een stagiere uit Italie. De priester nodigde toen de stagieres uit om zijn dorp te bezoeken. Dat hebben we op 17 februari 2018 met vijf personen gedaan.

 

 

Het dorpje ligt 250 km ten zuiden van Cairo in een omgeving waar buitenlanders niet komen. Kees Hulsman vroeg ons eerst dit bezoek voor te bereiden door voorgaande berichten over Qufada en deze priester in de database van Arab-West Report op te zoeken en te lezen. Daarna hebben we met elkaar een vragen lijst gemaakt en die besproken met Kees Hulsman.

 

We wilden onderzoeken hoe de relaties zijn tussen Moslims en Christenen. Wij hebben twee religieuze leiders geïnterviewd.  Abuna (vader) Yu'annis, de priester van de Koptisch-Orthodoxe kerk van Qufadah en Sheikh Hasan, een van de twee Islamitische geleerden van het dorp.

 

Onze reis naar Qufada begon half 6 's ochtends op het trein station van Cairo. Na een reis van 3 en half uur kwamen we in de stad Maghagha aan. Abuna Yu'annis stond al op het station op ons te wachten. We gingen samen de priester naar zijn huis voor ons eerste interview. Dat ging onder het genot van een kopje zoete Egyptische thee. Het gesprek ging vooral over coëxistentie tussen Moslims en Christenen in het dorp. Abuna Yu'annis vertelde dat zowel de kerk als de moskee geen verschil maken tussen moslims en christenen met het uitdelen van voedselpakketten aan de allerarmsten. Die armoede is daar echt extreem. Zo zijn veel vrouwen zonder hun man in het dorp omdat de man ergens anders geld voor zijn gezin moet verdienen. Sheikh Hasan vermeldde dat Christenen Moslims bezoeken ter gelegenheid van een condoleance en dat gewoonlijk het aantal Moslims het aantal Christenen overschrijdt tijdens christelijke begrafenissen want in het dorp is ongeveer 85% Moslim en 15% Christen.

 

Het bezoek aan Qufada was een heel bijzondere ervaring, omdat het een kant van Egypte en de Egyptische samenleving laat zien die de meesten mensen niet te zien krijgen. Het was een bijzonder leerzame en unieke kans om een keer met twee religieuze leiders te zitten om hun verhalen en ervaringen te horen. Het bezoek gaf een uniek inzicht in hoe Moslims en Christenen vredig samenleven in een traditioneel Egyptisch dorpje.  Sheikh Hassan stond erop dat we zouden blijven voor het avondeten, maar helaas was de tijd op en moesten we de bus van 4.00 pm terug naar Cairo nemen om niet al te extreem laat thuis te kunnen zijn. Dat was vooral belangrijk voor de meisjes in onze groep die s’avonds laat beter niet alleen op straat kunnen zijn.

 

Het zijn de bezoeken aan lokaties, gesprekken met interessante Egyptenaren en interessant werk op kantoor van Arab-West Report die het werk hier zo buitengewoon aantrekkelijk maken. Dit is echt een prima manier om Egypte veel beter te leren kennen.

 

Cairo, 7 maart 2018

 

Maarten Boender

Midden-Oostenstudies, Uppsala Universiteit